tiistai 3. maaliskuuta 2015

Jack Kerouac: Matkalla

Matkalla on yhdysvaltalaisen kirjailijan Jack Kerouacin omaelämäkerrallinen romaani vuodelta 1957, joka perustuu Kerouacin ja hänen ystäviensä tekemiin matkoihin ympäri Amerikkaa. Kirjaa pidetään sodanjälkeisen beat-kulttuurin keskeisenä teoksena. Kirjan hahmot perustuvat oikeisiin henkilöihin, joista löytyy beat-sukupolven tärkeimpiä tekijöitä, kuten Allen Ginsberg (Carlo Marx) ja William S. Burroughs (Old Bull Lee) sekä Kerouac itse Sal Paradisen muodossa. Dean Moriarty, joka perustuu Neal Cassadyyn, on kirjan tärkein hahmo. Deanin tyrehtymätön elämänjano ja mielijohteinen hulluus toimii hänen ystäviensä elämänlankana. Dean on Salille ja Carlo Marxille miltei pyhä, tosin Deanilla on myös huonot puolensa, joka näkyy hänen vaihtelevissa naissuhteissa.


Tehtävä 3: Elokuvaversion ja kirjan vertaaminen

On the Roadin ilmestymisestä lähtien siitä on ollut tekeillä elokuva, mutta erinäisistä syistä johtuen elokuva-adaptaatio sai päivänvalon vasta vuonna 2012. Francis Ford Coppola, joka omisti vuodesta 1979 lähtien kirjan filmatisointioikeudet, antoi ohjaajan vastuun brazilialaiselle Walter Sallesille. Päärooleissa nähdään Sam Riley Salina, Garrett Hedlund Deanina ja Kristen Stewart Marylouna. Muissa rooleissa mm. nähdään Kirsten Dunst, Viggo Mortensen, Amy Adams, ja Steve Buscemi.

Elokuvan lähtee liikkeelle vauhdikkaasti New Yorkista vuonna 1947. Sal Paradisen ystävä Chad tutustuttaa hänet Dean Moriartyyn ja hänen tyttöystäväänsä, 16-vuotiaaseen Marylouhun. Salista ja Deanista tulee heti läheiset ystävät. Pian Dean lähtee Denveriin Carlo Marxin kanssa. Kun Salin kirjoittamisesta ja elämästä New Yorkissa ylipäätään ei tule mitään, hän lähtee myös tien päälle. Denverissä Dean on eroammassa Marylousta Camillen (Kirsten Dunst) takia.

Salin matka kulkee Denveristä Kaliforniaan, jossa hänellä on lyhyt suhde meksikolaisen Terryn kanssa. Vuonna 1948 Sal, Dean ja Marylou kulkevat New Orleansin kautta San Fransiscoon, jossa Dean lähtee Camillen luo, jonka kanssa hänellä on kaksi lasta, ja jättää Maryloun ja Salin oman onnensa nojaan. He viettävät yön yhdessä Maryloun asunnossa, mutta aamulla Marylou lähtee merimiespoikaystävänsä luo. Sal menee tapaamaan Deania, jonka kanssa he menevät yöklubille, jättäen Camillen yksin lasten kanssa. Tästä katkerana Camille heittää Deanin ulos kodistaan.

Dean ja Sal yrittävät löytää hänen kadonnutta isäänsä Denveristä, mutta turhaan. He palaavat New Yorkiin laihan kaupustelijan (Steve Buscemi) kanssa. Dean saa häneltä rahaa seksiä vastaan, ja he pääsevät New Yorkiin. Kahdeksan kuukautta myöhemmin Sal ja Dean matkaavat autolla Meksikoon, jossa he juhlivat rajusti bordellissa viinan ja pilven kera. Sal kuitenkin tulee sairaaksi, ja Dean jättää Salin Meksikoon kun hänen täytyy palata selvittämään ongelmiaan Camillen kanssa.

Paljon myöhemmin Sal ja Dean tapaavat New Yorkissa, jonne Dean matkasi junalla mantereen halki kertoakseen, että hän on saamassa lapsen Camillen kanssa. Sal ja Dean hyvästelevät kadulla haikeissa tunnelmissa. Sal alkaa kirjoittamaan kirjaansa, ja tähän elokuva päättyy.

Heti aluksi täytyy sanoa, että elokuva ei pääse lähellekkään kirjan tasoa. Se on pohjimmiltaan hyvin tavanomainen draama. Matkalla on todella uniikki romaani, joten sen elokuvaversioon olisi toivonut enemmän alkuperäisyyttä. Se nojaa liikaa kirjan juoneen, sen sijaan että painottaisi Kerouacin rönsyileviä kuvauksia jazz-klubeista ja muista hulluista kokemuksista, joita kirja on pullollaan.

Elokuvassa olisi voinut sisältyä enemmän Salia näyttelevän Sam Rileyn kertojaäänenä toimivia monologeja, joita kuullaan vain vähän elokuvan alussa ja lopussa. Se olisi sopinut täydellisesti esim. kohtauksiin Meksikossa tai jazzklubeissa, joihin Kerouacin villi proosa olisi tuonut rutkasti elämää. Terry Gilliamin elokuvaversionti Hunter S. Thompsonin kirjasta Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa, joka sai vaikutteita Matkalla-kirjasta ja kuvaa pitkälti samanlaista elämää, toimii hyvänä esimerkkinä kertojaäänen toimimisesta. Elokuvaan ei tosin jää paljon tilaa kertojalle, kun paljon sen yli kaksituntisesta kestosta kuluu tarinan kertomiseen.

Ja tämä on elokuvan ongelma. Kirjan tärkeimmät hetket ovat kuitenkin Kerouacin transsinomaiset kuvaukset juhlimisesta, tiestä ja kaikesta muusta. Tarina on vain lisänä. Eikä elokuvaan edes mahtunutkaan kaikkia kirjan tapahtumia, kuten Salin käynti Remi Boncoeurin San Fransiscossa ennen lähtöään Kaliforniaan.

Matkalla - On the Road ei ole kuitenkaan katselemiskelvoton, pitkälti hienon kuvauksen ja hyvien näyttelijäsuoritusten ansiosta. Garrett Hedlundin suoritus Dean Moriartyna on mainio, ja hän saa ehdottomasti eniten irti hahmostaan. Myös Viggo Morttensenin sivurooli hieman kajahtaneena Old Bull Leenä tuo eloa elokuvaan. Sam Riley Salina jättää vähän kylmäksi, vaikka hänen rooli onkin taka-alalla. Kristen Stewartin roolisuoritus Marylouna on myös melko mitäänsanomaton, ja vähän välinpitämättömän tuntuinen.

Elokuva kuvaa kauniisti amerikkalaista maantietä ja sen maisemia, mutta kuvaus voisi olla myös rohkeampaa ja omaperäisempää. Kirjan lukeminen on ehdottomasti parempi kokemus. Matkalla - On the Road ei koskaan saa kunnollista otetta lähdemateriaalistaan, vaan se jää lopulta vain ulkokuoreltaan komeaksi mutta sisällöllisesti ontoksi teokseksi.

1 kommentti:

  1. Kirjoitat todella hyvin ja elävästi. Tämä kirjahan on tekstisi perusteella pakko lukea!

    VastaaPoista